Mulberry New Bond Street

 

The Bond Street flagship weaves together the themes of traditional British craft, the English landscape and technical innovation to create an engaging, playful and iconic retail interior.

A key feature of the store is an undulating 40 metre long sculptural stone wall that forms the ‘back bone’ to the space. A celebration of the British craft of dry stone walling, the wall also forms part of the ‘green’ services system. Working on the principle of thermal massing the wall helps to heat and cool the space as needed using only the most minimal energy expenditure.

The lightbox ceiling is linked to a light sensor on the exterior so that the intensity of the internal lighting scheme tracks the daylight levels outside. This gives the space a living, dynamic quality and is easier on the human eye as less environmental adjustment is needed as one passes from outside to the store. It also reduces overall energy consumption over the year.

An unconventional approach to the retail landscaping sets an informal and playful tone to the store environment: large sculptural timber and brass ‘follies’, room-sized oak lattice or textured brass structures that offer a more intimate shopping environment within the open-plan retail floor.

References to the English landscape are subtle and abstracted: much of the pattern-making visible in the architecture was derived from the structural formations of 16th century English country houses.

Client: Mulberry
Location:
London
Size: 1050 sqm
Status: Completed Dec 2010
Design Team: Hannah Carter Owers, Paul Gulati, Richard McConkey, Herfried Waha
Collaborators:
Design Directive, DPA Lighting, Heyne Tillett Steel, ISG Cathedral, Jonathan Ellery, Max Fordham
Photography: Leon Chew

 

 

Installation photograph