Architecture & Interior Design
Mulberry New Bond Street | Universal

Mulberry New Bond Street
London

Client
Mulberry

Size
1050.sqm

Status
Completed December 2010

Photography
Leon Chew

Collaborators
Design Directive, DPA Lighting, Heyne Tillett Steel, ISG Cathedral, Jonathan Ellery, Max Fordham

Flagship London store that creates a new spatial identity for the British luxury brand Read More

The British luxury fashion company, Mulberry, is known for timeless designs that demonstrate both traditional quality and a sense of the here and now. Proud to be the largest manufacturer of luxury leather goods in the UK, with two factories still based in Somerset, the company now has over 120 stores throughout the UK and across the world.

Our design for their 1050 sq. m Bond Street flagship store weaves together the company’s blend of traditional British craft and technical innovation, combined with its celebration of the English countryside, to create an engaging, playful and memorable retail interior.

A key feature is an undulating, 40-metre-long sculptural stonewall by James Randolph Rogers that celebrates the British craft of dry stonewalling and forms the backbone to the store. Part of the innovative ‘green’ services system, the structure works on the principle of thermal massing, helping to heat and cool the space as it is needed, using the most minimal energy expenditure.

Further references to the English landscape can be found in the large, sculptural oak-lattice and textured brass ‘follies’, reminiscent of the eccentric structures found on English country estates, which offer a more intimate and unconventional shopping environment within the open-plan retail floor. In addition, the structural formations of 16th-century English timber framed houses have given rise to the pattern-making visible in the store’s architecture.

Technical innovations include the lightbox ceiling, which is linked to a light sensor on the exterior, so the intensity of the internal lighting scheme tracks the daylight levels outside. As well as reducing overall energy consumption, this gives the space a living, dynamic and natural quality that is easier on the human eye, as less environmental adjustment is needed when customers step into the store from outside.

Mulberry New Bond Street | Universal
Mulberry New Bond Street | Universal
Mulberry New Bond Street | Universal
Mulberry New Bond Street | Universal
Mulberry New Bond Street | Universal
Mulberry New Bond Street | Universal